• Lånesläp*
    • Fri byggrådgivning
    • Noga utvalda artiklar
    Fixa Projektet arkiv

    Fixa projektet > Måla om inomhus

    Måla om inomhus

    Att måla om inomhus är ett av de enklaste, och mest kostnadseffektiva, sätten att förnya känslan ett hem. Tydligast blir förstås skillnaden om du väljer en helt ny kulör till väggarna, men att ge småslitna väggar ett nytt lager av vit färg ger redan det en rejäl uppfräschning.


    Arbeta ergonomiskt och effektivt

    Innan du sätter i gång, se till så att du har allt du behöver för målningen redo: täckpapp, spackel, roller, pensel och färg. Något som absolut är värt att investera i är Anzas kombination av rollers och slipverktyg med förlängningsskaft, som gör att jobbet blir enklare, roligare och mer skonsamt för kroppen.


    Glöm inte bort att räkna in torktiden när du planerar ditt målningsprojekt. Det är en klar fördel om rummet som ska målas om inte behöver användas till annat under de två–tre dagarna som målningen pågår.

    Börja på topp

    Om du vill passa på att måla både väggar och tak är det taket du ska börja med för att undvika färgstänk på väggarna. Målning av taket är viktigare än man kan tro, för även om det inte är dit som blicken först söker sig när man kommer in i ett rum, har taket en avgörande roll för känslan av rymd i rummet.

    Börja med att lägga täckpapp eller täckplast över golv och eventuella möbler för att skydda mot färgstänk. Sätt också upp ett lager på framför allt ovansidan av fönster och dörrar. Om inte väggarna ska målas, sätt maskeringstejp längs med taklisten och täck eventuellt in hela väggarna.

    Kolla om det finns damm, smuts och fläckar och använd vid behov Anzas engångstvätt som enkelt kan fästas på slipverktyget med förlängningsskaft. Använd fogmassa och en Spackel med handtag med böjligt blad för att fylla igen eventuella skarvar mellan list och tak.

    Måla från fönstren och inåt

    Om rummet har taklister börjar du med att måla dem. En lång vinkelpensel är bra för att komma åt ordentligt. Om även väggarna ska målas gör det inget om du målar en bit ner på väggen

    Måla taket med roller fäst på förlängningsskaft, så kan du många gånger slippa att använda stege. För ett jämnt och snyggt resultat: använd en roller lämpad/anpassad för takmålning, se till att ha mycket färg i rollern och måla från vägg till vägg från fönstersidan och inåt i rummet. När färgen är torr nog att målas över, måla taket och listerna en andra omgång. Dra bort maskeringstejpen så fort du är klar, så undviker du att tejpen river upp torkad färg.

    Sparmålning och täckmålning

    Nu är du redo att måla väggarna – och principerna är de samma som för takmålningen. Om det finns lös färg på väggen, skrapa bort den och slipa till ytan med slippapper. Spackla över eventuella skruvhål och ojämnheter och slipa så att du får en slät yta. Tvätta vid behov bort fläckar och se till så att du har täckpapper och maskeringstejp där det behövs.

    Börja målningen med en så kallad sparmålning, där du målar en första omgång med pensel längs med lister, hörn, strömbrytare och eluttag. Byt sedan till roller och måla över samma ytor en gång till, för att få en så jämn struktur som möjligt över hela väggen.

    Täckmåla väggarna med roller på förlängningsskaft och måla uppifrån och ner i raka, långa drag, så undviker du att väggen blir ”flammig”. Kom ihåg att använda en roller lämplig/anpassad för väggmålning, ha mycket färg i rollern och måla klart en vägg i taget. Efter en andra omgång av täckmålning är du klar. Ställ tillbaka möblerna (eller varför inte passa på att möblera om lite?) och njut av känslan!

    HÄR KAN DU SE HELA ANZAS SORTIMENT HOS OSS >>